marți, 10 noiembrie 2009

Copilăria lor

Îi vedem peste tot. Sunt murdari, prost îmbrăcaţi, înfometaţi şi dornici să facă orice pentru un bănuţ. Şi ei sunt copii, chiar dacă fac parte dintr-o etnie. Mulţi sunt deranjaţi că îi asaltează cerşind. Pentru alţii simpla lor prezenţă incomodează. Şi ei sunt copii, nu au cerut să se nască, şi ei au suflet şi tînjesc după o jucărie, după un pat curat şi o masă caldă, sub un acoperiş primitor. Însă soarta nu le-a surâs. Noi, ceilalţi, suntem mai norocoşi!





16 comentarii:

Marius Ola spunea...

Da, şi când te gândeşti că sunt exploataţi devine şi mai trist.

Ana-Maria spunea...

Nu vreau statuie pe centru si nici nu mi-au murit laudatorii,insa pentru mine sunt copii ca oricare altii...copiii mei se joaca cu ei , in parc sau aiurea si multi dintre ei,cat ar fi de murdari sau ai zice ,de needucati , au un fel de a gandi si a vedea firul vietii de ramai masca.Le zic si eu,prin postul tau Bianca , unora din cei ce au ceva contra acestor copii,sa incerce sa ii vada ca pe niste copii normali,sa vorbeasca cu ei si sa le acorde circumstante atenuante...
M-a "zgariat" pe suflet postul tau...si ma bucur ca ai scris!
Te imbratisez si iti doresc o zi cat mai buna!
Pupici lui Horia!:)

Anonim spunea...

Din pacate sunt frumosi cand sunt mici, dar periculosi cand cresc mari...Asa ii invata societatea si felul lor nativ de a fi.
Nu cred ca putem schimba prea mult oricat ne/am stradui

Bianca Popa spunea...

Asa e, pot deveni periculosi cind sunt mari, dar nu se vina lor ca se nasc sub o stea nenorocoasa.
Si nu toti sunt la fel. Am vazut si cunosc si tigani harnici, muncitori si respectuosi. Iar copiii sărmanii chiar nu au nicio vină, deşi unii ii imping, ii bat sau ii jignesc. Eu nu zic neapărat sa le dăm un ban. Se bucura si pentru o farima de mincare. Atit putem face. Si lor le e foame sau frig. Trebuie sa le dam un exemplu pozitiv, nu sa ii tratam cum tocmai noua nu ne place ca ei sa fie.

DUTA spunea...

E trist cea ce descrii. La urma urmei, pretutindeni un copil, e un copil, e un copil - cu nevoi si necesitati pe care parintii, statul si societatea trebuie sa le indeplineasca.

Ana-Maria spunea...

Din pacate,pe langa frumusetea si dragalasenia copilariei ,au parte si de idei preconcepute si marginalizarea societatii imediat ce intra in adolescenta....O fi ceva genetic la ei,ceea ce eu nu prea cred,caci sunt destui oameni albi,galbeni,rosii sau negrii pe lumea asta ,din care au rasarit marii criminali ai istoriei....sa ne amintim de Hitler,care era cel mai tare din parcare,puritan sadea si care a facut sapun si din grasime de tigan....Daca noi astilalti,cu gene albe si atat de sanatoase,nu-i asa?,am fi mai toleranti si i-am trata si pe ei ca facand parte din societatea omeneasca in care traim,poate ca si lor li s-ar mai curata genele alea si s-ar mai duce pata de mosteniri cu care unul si altul dau in stanga si in dreapta,uitand sa isi priveasca barnele ochilor intai....
Scuza-ma Bianca,ca m-am refulat aici la tine....
Vroiam sa mai adaug ca mostenire genetica mai sunt si cei 7 ani de acasa....cand primim informatia ce ni se intipareste permanent,ca un tatuaj,pe scoarta cerebrala,ca tiganii "este rai" si trebuie sa ne ferim de ei ca dracu' de tamaie.
Si nu asta ii invata societatea,ci asta ii obliga societatea sa fie...Si nimic nu-i imposibil pe lumea asta,iar daca suntem perseverenti,toleranti,ingaduitori si intelegatori,schimbari se pot face.Insa de la ganduri preconcepute si pana la toleranta....parerea mea ca este un pas cat o prapastie,din pacate.
Imbratisari voua si pupici speciali lui Horia !

aurora georgescu spunea...

Spunea cineva că atunci când se fac mari, acesti copiii ai străzii devin periculoşi. Unii da, alţii nu. Vina o poartă întreaga societate prin neimplicare. Sunt atâţia ciopii "de bani gata" care nici nu apucă să crească prea mari şi devin mault mai periculoşi decât confraţii lor crescuţi prin canale! Este un subiect mult prea serios care poate umple zeci de pagini! Eu mă cutremur !

aurora georgescu spunea...

Spunea cineva că atunci când se fac mari, acesti copii ai străzii devin periculoşi. Unii da, alţii nu. Vina o poartă întreaga societate prin neimplicare. Sunt atâţia copii "de bani gata" care nici nu apucă să crească prea mari şi devin mult mai periculoşi decât confraţii lor crescuţi prin canale! Este un subiect mult prea serios care poate umple zeci de pagini! Eu mă cutremur !

aurora georgescu spunea...

Am rugamintea de a sterge primul comentariu.Este acelasi cu al doilea, numai ca am corectat greselile facute din goana degetelor pe tastatura. Bineinteles, si pe acesta. Cu scuze si multumiri!

Bianca Popa spunea...

Ana-Maria si Aurora
Mie nu imi plac oamenii rasisti. Iar daca vrem ca cineva sau ceva sa se schimbe trebuie sa contribuim intr-un fel la acel lucru, nu sa ne rezumam la a ne lamenta. Daca cineva a invatat doar lucruri rele pentru ca s-a nascut intr-un asemenea mediu nu inseamna ca nu poate fi schimbat sau invatat si lucruri bune. Solutia nu e sa ii exterminam, ci sa ii educam.
Vă mulţumesc pentru comentarii. Aveţi dreptate şi ma bucur ca impartasiti aceleasi idei.
P.S. Doamna Aurora numai dvs puteti sterge mesajul, acolo unde vedeti un cosulet de gunoi. Eu nu am cum sau cel putin nu stiu.

MARI&GEO IN BUCATARIE spunea...

acum am observat ca esti din brasov..credeam ca esti din canada nu stiu de ce..te pup..

Petru spunea...

E adevarat, din pacate.

Bianca Popa spunea...

Mari
Mi-ar fi plăcut mie să fiu din Canada. Cred că poza cu renul imens şi sania pe zăpadă te-a derutat putin. Suntem braşovence amândouă.
Atât doar că eu locuiesc la Purcăreni.

Anne spunea...

E cat se poate de adevarat si de trist. Urat este ca de multe ori sunt marginalizati si cresc poate cu o durere pe suflet, pentru care chiar nu sunt vinovati..nimeni nu-si doreste sa se nasca si sa traiasca in asfel de conditii

Mircea Suman spunea...

In timp ce unii arunca cu milioane de euro, din banii publici, acesti copii se indreapta, cu fiecare zi, spre o viata de mizerie, spre infractionalitate, spre statutul de "beneficiari" ai dispretului si indiferentei. M-am intrebat si ma intreb ce se poate face. Mila si un banut amarat, pus in mana pe care o intind, nu rezolva nimic. Te felicit pentru subiect, cred ca ar trebui preluat de cat mai multi bloggeri si transformat in presiune sistematica asupra politicienilor.

Bianca Popa spunea...

Domnule Suman vă multumesc ca de fiecare dată pentru vizită şi comentariu. Mă bucur că nu toti suntem lipsiti de orice sentiment şi că realizăm că soluţia nu este să ii izolăm sau să îi renegăm. Măcar copiilor din această etnie ar trebui ca societatea să le ofere o sansă, daca adultilor e prea tirziu.
Si in Africa, Somalia, triburile si populatia moare de foame sau nu munceste, dar nu sunt tratatia ca pe o paria.